Mini pompeblêd kriich Sneek 2016

Hoewel minder bekende Friese tradities als de Elfstedentocht, het Fierljeppen en Heerenveen-Cambuur doorgaans meer media-aandacht krijgen, zal het niemand ontgaan zijn dat in het weekend van 18 en 19 juni in Sneek het Grote Mini Pompebled Toernooi heeft plaatsgevonden, een oude Friese traditie en voor de Brandenburgjeugd onder 11 jaar een goede gelegenheid een indrukwekkend staaltje modern Bilthovens Power Polo te laten zien. Met maar liefst drie teams en zeven tenten werd het spel zowel binnen als buiten het bad lang, breed en vooral enorm gezellig gehouden. Door zo nu en dan expres een wedstrijdje weg te geven, bleven grote ongeregeldheden tussen rivaliserende oudergroepen deze keer uit. Een enkele relbeluste scheidrechter probeerde ons nog tot een handgemeen te verleiden door een hele wedstrijd jaloers en luidfluitend onze spelers van dubbelhandigheid te betichten, maar tevergeefs. De enige noemenswaardige Schermutselingen waren derhalve de groepjes in rode klederdracht uitgedoste hangdames, de traditionele kleding van vrouwen van boven de 50 in de wijk rond het zwembad.

mini-pompebled-kriich-sneek-20161099

Traditioneel was ook het avondmaal, met verse Friese friet, Franeker frikandellen en kroketten met een speciale experimentele snelfiltermaling, met als toetje Oudfries langeafstandsijs. Ander hoogtepunt was de Vossenjacht, waarbij de vossen in het bos enorm hun best hadden gedaan om zo goed mogelijk op slecht verstopte mensen te lijken. En toen hadden we het avondprogramma nog te goed: een nacht vol zang, dans en diverse consumpties, op een wonderbaarlijk droge avond voor deze tijd van het regenseizoen.

De volgende ochtend werden we om kwart over acht al weer verwacht voor de eerste wedstrijden, waar we ons vrolijk zwemmend en fluitend doorheen werkten. De man die ons op dag 1 onze beide handjes niet gunde, bleek vandaag niet alleen kwaadaardig, maar ook visueel uitgedaagd te zijn en floot nergens meer voor. De lokale radiozender die elk kwartier een ren-je-rot prijsvraag voor de hardhorende jeugd over de camping lieten galmen wist te melden de man zijn bril op het toilet had laten liggen.

Rond 11 uur zaten de spelers erdoor en het toernooi erop. Dit betekende dat het tijd was om ons op de hamburgers storte . Hoewel onze tanden na afloop van het toernooi aanzienlijk losser zaten dan toen we begonnen, hebben we in een vlaag van sportiviteit besloten de wisselbeker dit jaar niet mee te nemen, maar deze te gunnen aan de winnaar van het toernooi. Mede hierdoor vielen we uiteindelijk toch nog in de prijzen en konden we ons de medailles omhangen voor de sympathiekste Bilthovense ploeg van het toernooi.

Klik hier voor meer foto’s.